Finse ‘zandbatterij’ kan energie maandenlang opslaan | Change Inc.

2022-07-23 00:47:18 By : Ms. Christine Lee

Finse ‘zandbatterij’ kan energie maandenlang opslaan

Finse ‘zandbatterij’ kan energie maandenlang opslaan

Finse onderzoekers hebben ’s werelds eerste zandbatterij gepresenteerd. De batterij kan zonne- en windenergie maandenlang opslaan. Is dit de oplossing om het stroomnet te balanceren?

Ook al zouden we genoeg duurzame energie hebben, dan kunnen we het niet kwijt op het stroomnet. Het opslaan van energie is daarom essentieel.

Maar dat opslaan is nog wel eens lastig. “Het komt er technisch en financieel gezien op neer dat batterijen alleen gewoon niet genoeg zijn om alle grote pieken en dalen in de duurzame elektriciteitsproductie door het jaar heen op te vangen”, zegt professor Fokko Mulder tegen TU Delft. “Vooral opslag over langere tijd is niet efficiënt en te duur met batterijen. Daar moet je hele andere systemen voor hebben.”

Onderzoekers uit Finland hebben zo’n systeem uitgevonden met zand. Het werkt als volgt: in een hoge grijze opslagplaats zit ongeveer 100 ton zand, dat eerder gebruikt is in de bouw. Een redelijk goedkope grondstof, als je het vergelijkt met lithium, kobalt en nikkel.

Overtollige groene stroom, uit zon en wind, wordt naar de zandbatterij geleid. Daar wordt de elektrische stroom die door het zand stroomt door wrijving omgezet in warmte. Het zand warmt op tot zo’n 500 graden Celsius. Hierbij komt warme lucht vrij die door middel van een warmtewisselaar in het zand wordt gecirculeerd.

Het zand kan maandenlang dezelfde temperatuur blijven behouden. De zandbaterij is daarmee de eerste commerciële oplossing voor de lange termijn.

De onderzoekers verkennen of de technologie ook schaalbaar is. Dat doen ze met hun bedrijf Polar Night Energy. Samen met een kleine energiecentrale in het west Finse Kankaanpää bouwde Polar Night Energy de eerste zandbatterij.

De batterij zorgt voor genoeg stroom voor de centrale verwarming voor de wijk Kankaapää. Wanneer de energieprijzen hoger zijn, kan de hete lucht in de batterij worden gebruikt om het water te verwarmen in woningen.

De nieuwe technologie brengt nu nog uitdagingen met zich mee. Het omzetten van warmte naar elektriciteit is nog niet echt een energiezuinig proces.

Maar groene energie opslaan als warmte voor de langere termijn is een enorme kans voor de industrie, waar proceswarmte wordt gebruikt die nu nog afkomstig is van fossiele brandstoffen. Denk aan de voedings-, textiel-, en farmaceutische industrie.

Wil jij iedere middag rond 12 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze Newsbreak.

Kunnen we Europese bossen omhakken en opstoken om het gasverbruik te verminderen? Wageningen University & Research onderzocht het. De conclusie: we kunnen 12 procent van de energie uit bomen halen, zonder blijvende schade aan bossen toe te brengen.

Vastgoedbezitters die denken dat ze per 1 januari 2023 veilig zijn met een energielabel C, hebben het mis. Zo’n label stelt weinig voor omdat over een paar jaar de werkelijke energieprestaties van kantoren en gebouwen gemeten moet worden. Niet meer geschat op basis van de bouwtekening, maar berekend via de gas- en stroommeter. Wat zijn gebouwen dan nog waard? De term stranded assets valt al.

join the changesluit je gratis aan

Bij een ecosysteem van 42.512 professionals, bedrijven en start-ups die samen aan oplossingen werken voor een betere toekomst. Met dagelijks kwaliteitsjournalistiek, inzichten en evenementen, want morgen wordt vandaag bedacht.

Met spiegels zonneschijn concentreren op een punt, en zo energie opwekken. Dat is niet nieuw. Maar de ETH in Zürich maakt met CO2 en water direct duurzame kerosine.

Wie waren dit jaar de Changemakers?

Vind een bedrijf van morgen